Aktualno

Pred nami so koledarske počitnice. Pa si boste dopust tudi vzeli?

16. jun 2017

Po raziskavi Sage Reinvention of Small Business iz leta 2013 si 43 odstotkov lastnikov malih podjetij vzame manj časa za oddih kot pred petimi leti. Dopust ima veliko prednosti. Ne le za vas kot osebo, ampak tudi za vaše podjetje. Na oddihu prevetrimo misli, najdemo inspiracijo in pustimo svojemu poslu, da zadiha. Da, tudi brez vas lahko podjetje in zaposleni zdržijo teden ali dva. Kateri znaki pa kažejo, da je čas, da pripravimo kovček in se odpravimo na dopust?

Obstaja veliko dokazov, da so tisti zaposleni, ki si privoščijo več počitka, ustvarjalnejši, tako kažejo tudi rezultati v uvodu omenjene raziskave. Dopust je čas, ki naj bi ga namenjali stvarem, ki jih imamo najraje. Ker smo ljudje različni, tudi oddih oziroma prosti čas dojemamo na različne načine. Za večino dopust pomeni pobeg od vsakdanjika, sprostitev, užitek in počitek, da si naberejo novih moči in energije. Vendar pa univerzalnega pravila, kakšen dopust je najboljši, koliko časa naj traja, da nam bo res koristil, ni. Strokovnjaki največkrat tavajo iz ene skrajnosti v drugo, ugotavljajo to in ono, na koncu pa največkrat salomonsko prepustijo odločitev kar dopustnikom. Kakor koli, univerzalnega pravila, kako dolg naj bi bil dopust, torej ni, obstaja pa nekaj skupnih ugotovitev; ena osrednjih je, da naj bi bila razbremenitev po daljši in intenzivnejši obremenitvi (zahtevnejšem delu) večja, saj lahko le tako dosežemo regeneracijske učinke v telesu. 
Počitek (beri: dopust) naj bi sestavljali aktivno in pasivno razbremenjevanje: pasivno pomeni spanje, brezdelje in podobno, aktivno si mora vsak prilagoditi zase; če v službi veliko sedi, mu bo prav prišla hoja, če v službi veliko hodi, pa branje, reševanje sudokuja …

Potujemo dalj časa, a manj po Sloveniji
Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije na turistična potovanja hodi dve tretjini Slovencev. Povečali smo število prenočitev na potovanje, več potujemo v tujino in največ v zadnjih petih letih v države zunaj Evrope. Več prenočitev opravimo v hotelih, gora in podeželja smo se naveličali. 

V letu 2016 se je za zasebno turistično potovanje odločil največji delež prebivalcev Slovenije v zadnjih petih letih. Potem ko se je število zasebnih turističnih potovanj Slovencev po letu 2013 dvakrat zapored zmanjšalo, smo v letu 2016 opravili slabih pet odstotkov več zasebnih potovanj kot leto prej. Glede na leto 2013 na potovanju ostanemo pol dneva več, lani smo opravili največ prenočitev v zadnjih petih letih. Na posamezno prenočitev v povprečju zapravimo najmanj v zadnjih petih letih. Za potovanje se je odločilo skoraj 67 odstotkov prebivalcev, največ jih je bilo iz starostne skupine od 15 do 24 let, v kateri se je za potovanje odločilo devet izmed desetih prebivalcev. Glede na leto 2012 opravimo 10,8 odstotka več daljših potovanj (štiri ali več prenočitev) in 6,7 odstotka manj krajših potovanj (od ena do tri prenočitve). Povečalo se je tudi število potovanj v tujino (za 17,2 odstotka) in zmanjšalo število potovanj po Sloveniji (za 18 odstotkov).

Najraje še vedno na Hrvaškem
V primerjavi z letom 2012 več potujemo z vlakom in letalom ter manj z osebnim cestnim vozilom. Enkrat več potovanj po Sloveniji opravimo z avtobusom, petino manj potovanj v tujino pa z vlakom. Še vedno pa uporaba avtomobila z 85,7 % krepko vodi pred drugimi – letalom (6 %), avtobusom (5,4 %) in vlakom (2,4 %). V primerjavi z letom 2012 smo lani več prenočitev opravili v hotelih in drugih najetih nastanitvenih zmogljivostih, manj v kampih in brezplačno pri znancih. V letu 2016 smo na zasebnih potovanjih dnevno v povprečju na nočitev največ zapravili v Grčiji (88,95 €), Italiji (83,11 €), Franciji (68,75 €), Avstriji (67,19 €) in Španiji (61,73 €). V lanskem letu smo z visoko prednostjo največ dopustovali na Hrvaškem. 
Iščete navdih in inspiracijo za nekaj drugačnega? Družbeno omrežje Instagram svojim uporabnikom nudi možnost, da ob objavi označijo tudi lokacijo, kjer je bila fotografija posneta. S pomočjo teh podatkov je spletna agencija Travel Bird predstavila lokacije, ki so bile na Instagramu v vsej njegovi zgodovini največkrat objavljene oziroma »tagane«, označene. Morda vas bo priljubljenost katere izmed svetovnih destinacij na seznamu presenetila, hkrati pa boste lahko dobili idejo za naslednje potovanje.

Ko je počitnic konec
Kaj pa ko je dopusta, počitnic konec, ko ostanejo le še spomini, fotografije, naslovi, spominki s tržnic? Ena od nizozemskih raziskav, v kateri je sodelovalo 1350 zaposlenih, je pred časom pokazala, da naj bi pozitivni učinki dopusta izginili že po osmih dneh službe. Analitiki tako ugotavljajo, da bi bilo najboljše, če se z dopusta vrnemo vsaj dva ali tri dni prej, preden gremo v službo, saj naj bi bil tako prvi delovni dan precej manj stresen, kot če pridrvimo na delovno mesto naravnost z dopusta. Ta raziskava je še pokazala, da je najboljše na dopustu biti okoli šest dni, na tako kratek oddih pa naj bi se odpravili od dva- do trikrat na leto. Sicer pa psihologi svetujejo, da naj bi vsaj enkrat na leto preživeli tudi daljši dopust, dolg vsaj dva tedna, in tako poskrbeli za fizično in predvsem psihično zdravje. To pomeni, da čas namenimo sebi, svojim željam in tistemu, kar si želimo delati, kar nas sprošča. Seveda brez nadležnih računalnikov, mobilnih telefonov in drugih elektronskih pomagal. Torej – pozabiti je treba na delo! Šele takrat bodo to res prave počitnice.

6 znakov, da je čas za dopust
Vsak podjetnik in menedžer seveda zase najbolje ve, kdaj je najprimerneje oditi na dopust. Kateri pa so tisti znaki, ki namigujejo na to, da je skrajni čas, da rezervirate letalsko vozovnico ali pa apartma ob obali?
1.    Družino in prijatelje postavljate na stran
Se počutite, kot da ste izgubili stik s svojo družino in prijatelji? Čas je za oddih. 
2.    Kreativnost je vzela pot pod noge
Pri svojem delu niste več kreativni. Delo vam je postalo muka. Predstavljajte si, da ste ravno včeraj končali z maratonom, danes najverjetneje ne boste več sposobni teči v podobnem tempu. Tako kot boste svojemu telesu namenili potreben počitek po maratonu, mu privoščite počitek tudi po napornem delu.
3.    Utrujeni ste
Kaj je vaša prva misel zjutraj, ko se zbudite? Če vam na misel pride negodovanje, po telesu pa občutite utrujenost – pojdite na dopust.
4.    Nič več se ne smejite
Michael Kerr, avtor uspešnice The Humor Advantage, je za Business Insider razkril, da je odsotnost smeha še en kazalec. Ko se ujamete, da se ne smejite več tako zlahka ali pa težje prepoznate zabavno situacijo, so že nastopili tisti kritični trenutki, ki vam dajejo znak, da morate na dopust. Čim prej!
5.    Ne morete zaspati
Ko smo utrujeni, pomislimo, da nam bo najbolj pomagal dober spanec, a realnost je drugačna. Ko smo pod stresom in smo že povsem izčrpani, težje zaspimo. Večja je tudi verjetnost, da nas bo želja po spancu preganjala čez dan. Če imate torej težave s spancem, je to lahko posledica prevelikega stresa.
6.    Ne počutite se dobro
Vas bolečina v telesu spominja na občutke ob gripi? Imate glavobole, vaš obraz pa so prekrili podočnjaki? Vsi ti dejavniki vam govorijo zgolj eno: pojdite na oddih. Na oddih, kjer beseda služba ne obstaja.

Izšel je novi Poslovni carzine

Vas zanimajo poglobljene vsebine iz sveta podjetništva in poslovne mobilnosti?

Naročite brezplačno revijo

5 blagovnih znamk pod isto streho