Porsche Slovenija
/
Slovar
 • Aerodinamična brisalka

  Aerodinamična brisalnika se s svojimi odličnimi lastnostmi izkažeta predvsem pri visoki hitrosti. Poleg tega pa je njuno delovanje tiše kot pri običajnih brisalcih.

  Read more...
 • Akustični parkirni sistem

  Akustični parkirni sistem, ki je na voljo kot dodatna oprema, olajšuje parkiranje, saj voznika z zvočnimi signali opozarja na oddaljenost od ovir za vozilom in tako pomaga preprečevati nastanek manjših poškodb vozila na parkirišču. Zvočno opozorilo se oglasi, ko je razdalja med vozilom in oviro manjša od 1,60 m. Ko se razdalja med vozilom in oviro krajša, se krajša tudi časovni razmik med posameznimi zvočnimi signali. Pri oddaljenosti 20 cm je zvočni signal neprekinjen. APS se samodejno vključi, ko voznik prestavi v vzvratno prestavo. Nekateri Audijevi modeli imajo na voljo akustični parkirni sistem spredaj in zadaj. Da voznika in potnikov pri ustavljanju in speljevanju ne bi stalno motil z opozorilnimi signali, ga je z gumbom mogoče izključiti. Senzorji so diskretno vgrajeni v odbijačih in se harmonično stapljajo s celotno podobo vozila.

  Read more...
 • Alarmna naprava

  Alarmna naprava nadzoruje vrata, prtljažnik, motorni prostor, motor, notranjost vozila in radijski aparat. Ultrazvočni nadzor notranjosti zazna vdor v vozilo skozi razbito steklo. Alarmna naprava se samodejno vključi, ko voznik zaklene vozilo. Nadzor notranjosti je mogoče izključiti ločeno (npr. če v vozilu ostanejo živali). Ob poskusu vloma se sprožijo zvočni in optični opozorilni signali.

  Read more...
 • Antiblokirni sistem (abs) z elektronsko porazdelitvijo moči (ebv)

  Antiblokirni sistem (ABS) preprečuje blokiranje koles ob zaviranju. To pomeni, da vozilo tudi v primeru zaviranja z ustavljanjem ostane vodljivo in da se voznik lahko izogne nepredvidljivim oviram na cestišču. ABS zaradi varnostnih razlogov ni mogoče izključiti. Njegovo delovanje je zaznavno kot slišno, pulzirajoče premikanje pedala. Vozilo ohranja stabilnost, saj tako kolesi na sprednji kot kolesi na zadnj premi ne blokirata. Elektronska porazdelitev zavorne moči (EBV) krmili zavorni tlak med sprednjo in zadnjo premo. Zagotavlja največjo zavorno moč na zadnji premi in hkrati preprečuje, da bi bila zavorna sila, ki deluje na to premo, prevelika. EBV deluje veliko natančneje kot mehanska porazdelitev zavorne moči/zmanjšanje zavornega tlaka. Z zagotavljanjem največje zavorne moči na zadnji premi se močno zmanjša obremenitev sprednjih zavor. Poleg tega se skrajša zavorna pot.

  Read more...
 • Asistenca za menjavo voznega pasu (side scan)

  Side scan voznika pred menjavo voznega pasu opozori na vozilo, ki se mu od zadaj približuje po sosednjem voznem pasu. V ta namen sta v zunanjih ogledalih vgrajeni opozorilni lučki, ki se v okviru sistemskih omejitev prižgeta takrat, ko je zadaj vozeče vozilo na sosednjem voznem pasu oddaljeno manj kot 50 metrov ali ko se nahaja v mrtvem kotu. Tako lahko voznik bolje oceni trenutno vozno situacijo in varnost pri menjavi voznega pasu je večja.

  Read more...
 • ASR

  Regulacija zdrsa pogonskih koles. Če se pogonska kolesa začnejo vrteti na mestu, regulacija zdrsa pogonskih koles zmanjša navor in zagotavlja boljši oprijem. Ko se kolesa začnejo vrteti na mestu se pri posameznih batih v motorju sistematično prekine dovod goriva, kar zniža moč motorja in s tem prenos pogonske moči.

  Read more...
 • Auto check control

  Auto check control samodejno nadzoruje pomembne dele vozila, tako da se voznik lahko osredotoči predvsem na vožnjo. Med drugim nadzoruje zavorni sistem, zavorne luči, luči za vzvratno vožnjo, hladilno tekočino, napetost akumulatorja in s strani voznika določeno najvišjo hitrost vozila. Sistem voznika na nastale težave in potrebne servisne ukrepe opozorja z optičnimi in akustičnimi signali. Pri tem je glede na prioriteto opozorila opozorilna lučka, ki zasveti v kombiniranem instrumentu, rumene ali rdeče barve. Dodatno se na zaslonu voznikovega informacijskega sistema pokažejo napotki, kot je npr. "Bremsflüssigkeitsstand prüfen" ("Preverite nivo zavorne tekočine").

  Read more...

Porsche Slovenija, Bravničarjeva 5, 1000 Ljubljana ©, Porsche Slovenija 2012
Pravno obvestilo | Produkcija, PM, poslovni mediji