Porsche Slovenija
/
Slovar
 • Paket opreme za slabše terene

  Pri vožnji po brezpotjih preprečuje poškodbe dna vozila. Paket vsebuje posebno vzmetenje in blažilnike, zaščitni pokrov zavornega voda ročne zavore in zaščitni pokrov za motor in menjalnik.

  Read more...
 • Parkirna avtomatika / parkirni sistem parkassist

  Parkirni sistem ParkAssist pri vzvratnem bočnem parkiranju samodejno vrti volan in vozilo po idealni liniji vodi do izbranega parkirnega mesta. Voznik mora le ustrezno pritiskati na pedal za plin in na zavorni pedal. Tudi ustreznost parkirnih mest samodejno določa sistem, in sicer na osnovi meritev senzorjev. Voznik ima med parkiranjem ves čas popoln nadzor nad vozilom. Če sam začne vrteti volan ali če s pritiskom na zavorni pedal zaustavi vozilo, se krmilna avtomatika izključi. Vse, kar mora storiti voznik, je, da z ustrezno tipko vključi sistem in da s prilagojeno hitrostjo (največ 30 km/h) vozi vzporedno z robom cestišča.

  Read more...
 • Parkirni sistem ParkPilot

  Volkswagnov parkirni sistem ParkPilot pomaga vozniku z zvočnimi signali, s katerimi ga obvešča, kolikšna je oddaljenost od najbližje ovire. Pri izpopolnjeni izvedbi sistema ParkPilot voznika dodatno razbremenijo prikazi na zaslonu v kombiniranem instrumentu.Najpomembnejša komponenta sistema ParkPilot so ultrazvočni senzorji, ki zaznajo ovire za vozilo (pri določenih modelih tudi pred vozilom, oddaljene največ 150 cm. Sistem se vključi ob pomiku prestavne ročice v vzvratno prestavo ali pri hitrosti manjši od 15 km/h.

  Read more...
 • Pnevmatike

  Pnevmatike morajo pri vsakem vozilu izpolnjevati najrazličnejše zahteve: varno vožnjo, trajnost, ekonomičnost in udobje. Opis pnevmatike: npr. 195/65 R 15 93 T: 195 = prečna širina pnevmatike, 65 = razmerje med višino in širino pnevmatike(prečna višina znaša 65 % prečne širine), R = simbol za radialne pnevmatike, 15 = premer platišč v colah, 93 = indikator nosilnosti, T = simbol najvišje dovoljene hitrosti. Na voljo so letne in zimske pnevmatike, pri katerih gre za razliko v gumeni zmesi in globini profila. Zakonsko predpisana minimalna globina profila za zimske pnevmatike je 4 mm in za letne 1,6 mm.

  Read more...
 • Podkrmiljenje

  Sprednji del vozila pri ekstremni vožnji skozi ovinek odnaša iz smeri vožnje. Potrebno je zaviti močneje kot bi bilo sicer potrebno glede na radij ovinka. Ker se vozilo tako stabilizira in celo upočasni, so danes vsa vozila prilagojena tovrstnemu obnašanju. Poveča se varnost voznika.

  Read more...
 • Podvozje

  Odločilno vpliva na varnost in udobje vozila. Njegov osrednji del so kolesne obese, vzmeti in blažilniki. Glavna naloga podvozja je, da skrbi za stalen stik koles s podlago, saj jih je le tako mogoče nadzorovati (vlečna sila, zaviranje, sprememba smeri vožnje).

  Read more...
 • Pogon na sprednji kolesi

  Delež vozil s pogonom na sprednji kolesi je v svetovnem merilu skoraj 80 odstoten. Kompaktna zgradba, odličen izkoristek prostora, obremenjena pogonska prema (in posledično izjemen prenos moči) – to je samo nekaj prednosti vozila s pogonom na sprednji kolesi. Poleg tega se tako vozilo v mejnem območju nagiba k podkrmiljenju, ki ga je mogoče brez težav nadzirati. Pri pogonu spredaj vpliva pogona na krmiljenje zaradi štirivodilne sprednje preme skorajda ni. To pomeni, da je krmiljenje udobno in ne zahteva nobenega napora. Stabilnost vožnje je pri tem pogonu občutno boljša kot pri vozilih s pogonom na zadnji kolesi.

  Read more...
 • Pomnilna funkcija za voznikov sedež

  Omogoča shranjevanje individualne nastavitve sedeža in ogledal. Največ tri osebe lahko shranijo svoje nastavitve na eno izmed treh tipk. Ob menjavanju voznikov lahko samodejno prikličete shranjene nastavitve.

  Read more...

Porsche Slovenija, Bravničarjeva 5, 1000 Ljubljana ©, Porsche Slovenija 2012
Pravno obvestilo | Produkcija, PM, poslovni mediji