Aktualno

9 inovacij prihodnosti

18. jan 2018

Pametno pohištvo, zložljiva televizija, poslovna darila, izdelana kar sproti v pisarni? Nova tehnologija ne prodira le v domove in v zasebno življenje, temveč nam je - ali pa še bo - v pomoč tudi na naših delovnih mestih.

Katere tehnološke rešitve naj bi kmalu postale del našega službenega vsakdanjika? Izbrali smo 9 novosti s sejma CES v Las Vegasu, največjega srečanja razvijalcev izdelkov in storitev prihodnosti na svetu.

 

1. Pametno pisarniško pohištvo Autonoumous

Koliko časa ste porabili za iskanje pisarniškega stola, ki je primerno podprl vašo hrbtenico in v katerem ste se počutili udobno cel delovnik? Podjetje Autonoumous izdeluje ergonomske, popolnoma nastavljive pisarniške stole in ostalo pisarniško pohištvo. Najnovejši model pisalne mize na primer nudi možnost vgradnje zaslona na dotik, prek katerega je mogoče prilagoditi mizo, prejemati opozorila za bližajoče se sestanke, naročiti pico ali prevoz.

Status: že v prodaji

 

2. Locketovo kolo za v pisarno

Vse več je posameznikov, ki v pisarnah presedijo osem ur ali več dnevno. Ker je dolgotrajno sedenje dokazano zdravju škodljivo, se je pametno ukvarjati s športom. A kdaj, če za to ni časa? Podjetje Locket ponuja edinstven kompromis – v višino nastavljivo in tiho pisarniško kolo Deskcise PRO V9, ki ga namestimo pod pisalno mizo in se razgibamo kar sredi dela. Na zaslonu si je mogoče ogledati tudi število porabljenih kilokalorij, srčni utrip in hitrost kolesarjenja.

Status: že v prodaji

 

3. Kreativni timski sestanki prihodnosti s tablo Flip

Deljenje idej in grajenje na njih v živo s pomočjo pametnih napravah, kot so telefoni in tablice? Današnja rešitev v večini podjetij je še vedno klasična bela barva s flomastri in krpico za brisanje. Počasi pa ji lahko pomahamo v slovo, saj na trg prihajajo inovacije, kakršna je Samsungov Flip. Omogočal bo neomejene možnosti za sodelovanje zaposlenih pri denimo določanju lastnosti novih produktov ali storitev. Dostop do »čečkanja« v vseh barvah, oblikah in pisavah bo imelo sočasno več uporabnikov. 

Status: v prodaji predvidoma konec januarja 2018

 

 

4. Naredimo stare stvari spet uporabne.

Z inovativno napravo so v Boschu 130 let staro industrijsko napravo iz obdobja industrije 1.0 uspešno katapultirali v obdobje industrije 4.0. Rešitve v okviru »interneta stvari« stare stroje spreminjajo v pametne s komuniciranjem in pretvarjanjem podatkov med različnimi tehnološkimi okolji. Boschev sistem je sestavljen iz množice senzorjev in napredne programske opreme, ki v kateremkoli trenutku zazna stanje stroja.

Status: že v prodaji

 

5. Robot z edinstveno vlogo pisarniškega dostavljalca

Za dostavo različnih dokumentov ali pisarniškega materiala kaj kmalu ne bomo več zapravljali časa sodelavcev, temveč bo za to poskrbel Segwayjev Loomo Go. Simpatični robot na koleščkih se bo premikal s človekovo hitrostjo in se pri tem spretno izogibal mimoidočim. Proizvajalec poleg točnosti tudi obljublja, da se droid ne bo izgubil.

Status: prototip, kdaj bo naprodaj, še ni znano

 

6. Nestrukturirani sestanki bodo dobili čevelj

V čem se novo orodje Gaiku za spletno sestankovanje razlikuje od že poznanih, na primer Slacka, HipChata, Microsoftovih Teams in Googlovih Hangouts? Preprosto v tem, da so se snovalci aplikacije odločili, da bodo dali košarico nestrukturiranim in posledično neproduktivnim sestankom. Gaiku bo meril čas sestanka in opozoril, če ga boste prešli. Med sestanki bo udeležencem omogočil enakovredno participacijo, po njem pa poslal sklepe. Opozoril bo na prihajajoče sestanke, z njim pa bomo lahko tudi sestavili to-do in »akcijsko« listo.

Status: preizkusite ga lahko z vabilom

 

7. Enostavno in poceni tiskanje na blago

Ricohova iznajdba bo prav prišla prodajalcem spominkov, specializiranim tiskarjem, pa tudi podjetjem, ki bi svoja poslovna darila v obliki majic ali katerih koli drugih izdelkov iz tkanin rada zdizajnirala in natisnila kar sama. Tiskalnik Ri 100 ima priloženo programsko opremo z že izdelanimi dizajni, alternatvno omogoča preprosto integracijo z obstoječimi, najpopularnejšimi oblikovalskimi programskimi orodji. Mnoge bo razveselil tudi podatek, da bo tiskalnik tiskal z maksimalno ločljivostjo 1200x1200 dpi.

Status: v prodaji predvidoma spomladi 2018

 

8. Televizija, ki se bo pospravila sama

Minila bodo leta, ko je status podjetja narekovala velikost televizije v sejni sobi. Podjetje LG je nedavno predstavilo 65–palčno 4K televizijo z OLED–tehnologijo, ki se bo po koncu sestanka enostavno zvila v za to namenjeno škatlo. Kot je bilo mogoče videti v nedavni predstavitvi prototipa, se bo televizija zvila še hitreje kot roloji projektorjev, za katere obstaja možnost, da bodo kmalu pristali na smetišču zgodovine.

Status: v prodaji v prihodnjih letih?

 

 

9. Polnilna torbica za uporabnike Applovih prenosnikov

Za uporabnike Macbookov Pro, ki na poslovnih poteh preživijo ogromno časa, bo lična nogavička po vsej verjetnosti kmalu postala eden najbolj želenih dodatkov leta. V izdelek IconConnected Power Sleeve bo namreč vgrajena baterija s kapaciteto 14.000 miliampernih ur, ki se bodo v baterijo prenosnika pretočili prek vhoda USB-C . S torbičino baterijo pa bo mogoče napolniti tudi iPhone in druge USB–naprave (USB–A).

Status: v prodaji predvidoma v tretjem četrtletju 2018

 

5 blagovnih znamk pod isto streho