Aktualno

Drži ali ne drži?

21. apr 2021

O električni mobilnosti in njenih okoljskih učinkih obstaja veliko različnih mnenj in prepričanj. Mi smo preverili dejstva.

V pogovorih med nasprotniki in zagovorniki električnih avtomobilov se praviloma na eni strani soočajo skeptiki, katerih znanje temelji na dejstvih izpred desetih let, ko se je novodobna elektromobilnost šele vzpostavljala in so bile tehnologije na izjemno nizki ravni, pri tem pa zanemarjajo izjemno velik razvojni preskok, ki so ga električna vozila in celoten ekosistem električne mobilnosti doživeli med letoma 2010 in 2020.

Na drugi strani so navdušenci, ki tehnologije v začetni fazi razvoja, katerih vsakdanja uporabnost bo jasna šele okoli leta 2030, predstavljajo kot že danes splošno uveljavljene. Ta dvajsetletni razkorak med biti za električno mobilnost in biti proti njej v obdobju najhitrejšega tehnološkega razvoja splošni javnosti vsekakor pošilja zavajajoče in izkrivljene resnice.

Z električnim avtomobilom marsikaj ni več tako, kot je bilo z vozili na bencin in dizelsko gorivo. Vse, kar velja za električni avto v Nemčiji, ne velja nujno tudi v Sloveniji. In to, kar je v Nemčiji morda pogojna resnica o njem, je lahko v Sloveniji popolna laž. Električni avtomobil je pač treba razumeti in interpretirati v specifični prometno-energetski stvarnosti ter širšem družbeno-gospodarskem kontekstu.
 


Preverite, kaj drži in kaj ne.

Kliknite na spodnje trditve in preberite podrobnosti.
#1 V množično električno mobilnost se ne splača vlagati, ker je večje učinke na razogljičenje družbe mogoče doseči s pešačenjem, kolesarjenjem in javnim potniškim prometom.

#2 Električni avtomobil izpusti več ogljikovega dioksida kot avtomobil na fosilna goriva.

#3 Z e-avtomobilom slabo izkoristimo primarni vir energije.


#4 Zaradi visoke nabavne cene se nakup električnega avtomobila ne splača. 

#5 V primerjavi z avtomobilom na fosilna goriva je uporabna vrednost električnega avtomobila občutno manjša. 

#6 Priključni hibridi so volkovi v ovčji koži.

#7 Baterije električnih avtomobilov hitro izgubljajo svojo zmogljivost, tako da je uporabna vrednost teh vozil manjša od obljubljene.

#8 Zaradi množične elektromobilnosti bo treba izdatno vlagati v nove elektrarne. Posledično bomo priča veliki degradaciji okolja. 

#9 Električni avtomobili so pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov v primerjavi s sodobnimi avtomobili, ki imajo motor z notranjim zgorevanjem, manj učinkoviti.

#10 Množična električna mobilnost bo sesula elektrodistribucijsko omrežje in zahtevala ogromna vlaganja v ta del elektroenergetike.

 

 

6 blagovnih znamk pod isto streho