Aktualno

Električni avto je pravi tudi za vas

24. mar 2021

Časi, ko so se z električnimi avtomobili vozili le tehnološki navdušenci, so minili. Prepričajte se, da je danes električni avto prava izbira za vsakdanjo poslovno in družinsko uporabo.

Zakaj bi izbrali okolju prijazen električni avtomobil namesto avtomobila z motorjem z notranjim zgorevanjem? Preprosto: ker je vožnja udobna, poceni in ker je uporaba preprosta.

Užitek v vožnji je zagotovljen
Dober občutek ob pospeševanju in ugodje, ko z avtom varno in tiho premagujemo kilometre. Udobje v prostorni kabini in navdušenje nad tehniko, ki omogoča užitek na poti. Veliko je prednosti, ki jih ponujajo električni avtomobili, in najlažji način, da začutite, kaj zmore in ponuja električni avtomobil, sta obisk in testna vožnja pri vašem prodajalcu vozil. Kaj pa vsakdanje lastnosti? Zmore baterija avtomobila zadostno razdaljo, je polnjenje preprosto?

Se še spominjate časov, ko so moški govorili, da izbirajo »avto za ženo«? Ponavadi so imeli v mislih kak manjši, udoben, privlačen model. Tudi ko so ženske upravičeno povzdignile svoj glas proti takemu izrazoslovju iz nekih pradavninskih časov in se je takega vozila oprijel izraz »drugi družinski avto«, je kriterij za izbiro ostal podoben.

Električni avto je skoraj idealen drugi avto. Zakaj »skoraj«? Ker obstaja velika verjetnost, da se boste za avto, kot je na primer Volkswagnov model ID.3, doma potegovali vsi – oba partnerja in ob tem morda še kak polnoletni potomec – in ne bo več druga, temveč prva izbira.

Kako daleč me lahko odpelje? Vsepovsod.
Lahko vprašamo: ali se na dan peljete več kot 350, 426 ali pa celo 549 kilometrov, kolikor so dosegi različno zmogljivih različic prej omenjenega modela? Zelo verjetno ne, tudi če krepko presegate povprečnega slovenskega voznika. Recimo, da jih naredite 50 v službo in domov, popoldne pa še enkrat toliko za prevoz otroka, izlet, obisk ... Tudi pri takem polnem urniku bo eno polnjenje baterije zadoščalo za več dni. Tu pa se že pojavi drugo vprašanje: gre res za »drugi avto« v družini, namenjen le krajšim razdaljam, ali pa vozilo, s katerim boste prevozili največ in ga bodo imeli družinski člani tudi najraje?

Kdo bo »tankal«?
Če živite v družini, v kateri si več članov deli isti avto, vam bo naslednji primer gotovo znan. Kolikokrat rečete partnerju, da ste mu pustili »avto na rezervi« in da naj ga napolni? Pri električnih vozilih taki pogovori odpadejo, saj je polnjenje preprosto (več o tem nekoliko nižje).

Pa stroški? Vsekakor se boste najceneje vozili, če se boste odločili za lastno polnilnico v kombinaciji s sončno elektrarno. A tudi če boste uporabljali elektriko iz omrežja obstoječega ponudnika (seveda se splača izkoristiti nižje tarife), se boste lahko 100 kilometrov peljali že za komaj kaj več kot en evro. Pa tudi, če boste kdaj polnili baterijo na kaki javni polnilnici, boste najverjetneje za nadaljevanje vožnje plačali le nekaj evrov. Zdaj pa pomislite: koliko ste nazadnje plačali za »poln tank« bencina ali dizla?

Polnjenje: preprosto kot telefon
Obiskov bencinske črpalke zagotovo ne boste pogrešali. A ne gre le za strošek. Sodoben električni avto, ki ga boste uporabljali za dnevne vožnje, se da polniti preprosto. Najlažje gre z lastno polnilno postajo. (Ta ni primerna le za lastnike hiš, ampak se da uporabljati tudi v večstanovanjskih objektih.) Taka polnilna postaja, kot jo ponuja MOON,  ne vzame veliko prostora, prav tako pa je povsem preprosta za uporabo. Dovolj je, da priključite vgrajeni kabel na svoje električno vozilo. Predstavljajte si, kako zvečer polnite svoj mobilni telefon. Pri avtu ni nič drugače. A tako kot se zna telefon zjutraj spremeniti še v budilko, se avto v kombinaciji s polnilno postajo prelevi še v pametnega spremljevalca. S časovnikom si lahko nastavimo polnjenje zvečer šele v času nižje tarife (npr. šele po 22:00), pravo tako pa lahko pričaka električni avto, priključen doma, ob določeni jutranji uri lastnika tudi že ogret (ali hlajen) na želeno temperaturo in s popolnoma polno baterijo.

In če pozabim polniti?
Avto vas vselej opozori, če kaže, da se bo baterija izpraznila. Med vožnjo začne tudi optimizirati vožnjo s preklopom na režim za varčevanje. Verjetnost, da se boste šele zjutraj spomnili na polnjenje in imeli hkrati povsem prazno baterijo, je zelo majhna. A niti to še ne bi pomenilo konca sveta. Recimo, da se vozite v službo 25 kilometrov – in še toliko nazaj. Povsem prazno baterijo boste (pri 3-faznem 11 kW polnjenju, ki ga uporabljate npr. pri modelu ID.3 z baterijo kapacitete 58 kWh) dovolj napolnili za takšno vožnjo v okrogle pol ure, torej tudi v času, ki ga zjutraj porabite za urejanje in zajtrk. Bojazen, da bi zaradi električnega avta obtičali doma, je torej res odveč.
 


Rešitev na enem mestu
Tako kot je preprosta uporaba električnega avtomobila, je preprosta tudi odločitev za domačo polnilnico. Tudi če niste doma na tehničnem področju, ste lahko brez skrbi. 

Strokovnjaki vam na enem mestu ponujajo svetovanje, pomoč pri izbiri, produkte za polnjenje in namestitev. Najlažjo pot ponuja MOON, strokovnjak za celovite rešitve e-mobilnosti: moon-power.si.

6 blagovnih znamk pod isto streho