Aktualno

Kaj boste brali za praznike?

19. dec 2018

Je tudi za vas branje največja sprostitev? Med prazniki lahko najdete čas za dobro knjigo, ki se vam je ob delovnih in drugih aktivnostih izmikal vse leto. Prvi korak k užitku, polnjenju baterij, odkrivanju svežih idej in zanimivih avtorjev lahko naredite s pomočjo enega najbogatejših Zemljanov, filantropa in ljubitelja dobrega branja ...

Bill Gates, (so)ustanovitelj, dolgo časa prvi mož in tudi tudi največji delničar Microsofta, ni znan le po svoji vlogi vodje globalnega giganta, kot investitor ali velik humanitarec, ampak tudi kot človek, ki vselej išče nov navdih v knjižnih delih. Od leta 2010, ko je na svojem blogu Gates Notes objavil prva knjižna priporočila, se je teh nabralo že skoraj dvesto. Seznam obsega dela s področja znanosti, človeške in politične zgodovine, posla, globalnega razvoja, ekologije in energetike. Med priporočili najdemo tudi leposlovna dela, (avto)biografije in, kot zanimivost, tudi vsaj tri knjige o tenisu. Med avtorji je še posebej naklonjen kanadskemu akademiku, znanstveniku in političnemu analitiku čeških korenin Vaclavu Smilu.

Gatesovi seznami so zaradi izbire del z različnih področij, jasno izražene strasti do branja in poglobljenih osebnih priporočil deležni vse večje pozornosti in naklonjenosti bralcev, saj ti v seznamih ne vidijo več le osebnega okusa enega najslavnejših in najbogatejših Zemljanov, ampak tudi zanimivo izbiro, v kateri lahko najdejo tudi kaj zase.

In kaj priporoča Bill Gates na tokratnem seznamu (o vsaki knjigi pa dodaja tudi podrobnejše priporočilo) najboljših knjig leta 2018? Na spodnjem seznamu boste morda našli tudi kaj zase, saj so priporočila tudi tokrat res raznolika ...

»Educated« je zgodba Tare Westover, danes 32-letne zgodovinarke z doktoratom iz Cambridgea. Tara je odraščala v mormonski skupnosti v oddaljenem delu podeželskega Idaha, v kraju s komaj več kot 200 prebivalci, do najstniških let pa ni bila deležna nobenega šolanja izven svoje družine. Spoštovanja vredno zgodbo o želji po znanju, ki jo je odpeljala v drugačen svet, je prelila v izpoved, ki se je v letu 2018 znašla tudi na vrhu New York Timesove lestvice knjig, ob Gatesu pa jo je med drugimi priporočil tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama.

»Army of None« je knjiga, v kateri avtor Paul Scharre, vojni veteran in izvedenec za orožja, predstavlja, kaj prinaša umetna inteligenca v sodobne tehnologije v oboroževanju in vojaških spopadih. Temo, ki deli občinstvo, v marsikom pa zbuja tudi nelagoden občutek zaradi dosežkov, ki jih je človek sposoben razviti (tudi) za uničevanje drugih ljudi, predstavlja razumljivo tudi širši publiki in ne le poznavalcem področja.

»Bad Blood« Johna Carreyrouja je zgodba o vzponu Theranosa, start-upa, ki se je razvil v več milijard vredno družbo, nato pa se po vrsti prevar in spletk sesul kot hiša iz kart. Theranos, podjetje, ki je napovedovalo, da bo na glavo postavilo področje medicinskih preiskav krvi je pri rosnih 19 letih ustanovila Elizabeth Holmes, njena zgodba pa v marsičem prikazuje sodobno družbo, željo po neslutenem uspehu v neverjetno kratkem času, pa tudi nekritičnost ne le javnosti, ampak tudi investitorjev.

»21 Lessons for the 21st Century« je novo delo enega Gatesovih priljubljenih avtorjev, izraelskega zgodovinarja in profesorja Yuvala Noaha Hararija (prejšnja priporočene dela vključujejo Sapiens in Homo Deus). Harari tokrat izpostavlja aktualna vprašanja današnjega časa, kljub številkam v naslovu pa se izogiba »receptom« za rešitve, temveč raje nakazuje smeri in odpira teme, za katere se mu zdi, da so koristne za vse, ki si želijo v poplavi lažnih informacij in senzacionalizma ločiti, kaj je pomembno v sodobnem svetu, v katerem živimo.

»The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness« je knjiga britanskega avtorja Andyja Puddicomba. »Prepričan sem, da bi se pri svojih 25 letih nad tako knjigo zmrdoval,« priznava Gates. A hkrati razkriva, da v zadnjem času z ženo Melindo namenjata vse več časa meditaciji. Puddicombe ima sicer zanimivo življenjsko zgodbo, saj je nekaj časa preživel tudi kot budistični menih, danes pa svoje znanje trži v družbi Headspace in ponuja digitalne nasvete za meditacijo tistim, ki jim primanjkuje časa za umiritev in iščejo boljše ravnovesje duha.

5 blagovnih znamk pod isto streho