Aktualno

Varna mobilnost

02. apr 2020

Tudi v času epidemije koronavirusa smo mnogi odvisni od avtomobila - bodisi zato, ker moramo v službo, v trgovino po živila in nujne potrebščine, ali zato, da se po nujnih nakupih odpravimo namesto tistih, ki potrebujejo našo pomoč. Kako torej v teh časih avtomobil uporabljati varno in ne tvegati okužbe po nepotrebnem?

Tako kot sicer tudi pri opravljanju poti z avtomobilom velja t.i. socialna distanca oziroma izogibanje fizičnemu stiku z drugimi. Če le lahko, torej ostanite doma. Razen v nujnih primerih. Takrat se na pot odpravite sami, brez sopotnikov. Če to ni mogoče, se pred tem prepričajte, da vaš sopotnik ne kaže aktunih znakov respiratornih bolezni. Ob tem ne pozabite na osnovna pravila, ki bi jim morali slediti vsi, četudi smo prepričani, da nismo okuženi. Kljub temu, da je lahko osebni avtomobil nekakšna mobilna izolacijska komora, ki nam omogoča minimalen kontakt z zunanjim svetom na nujnih poteh, kot je obisk trgovine z živili ali lekarne, to namreč kljub temu predstavlja določeno mero tveganja.

Razkuževanje

V primeru, ko se ne morete izogniti stiku z drugimi osebami, bodite še posebej pozorni na preventivne higienske ukrepe. Dezinficirajte vse površine, ki se jih dotikate pred in po opravljeni poti. Še posebej, če vaše vozilo delite še s kom drugim.

Deli notranjosti avtomobila, ki jih je priporočljivo dezinficirati


- volanski obroč
- prestavna ročica
- ročna zavora
- kljuke na vratih
- gumbi za upravljanje infotainment sistema in klimatske naprave
- gumbi oziroma ročice za vklop smernikov, brisalcev, tempomata
- naslon za roke
- gumbi za nastavitev pozicije sedeža
- okvir vrat

A najprej in ključno: temeljito perite in dezinficirajte si roke! Še tako očiščen in razkužen avtomobil vam ne pomaga prav nič, če se kljuke, volana, ročne zavore ... dotikate z morebiti okuženimi rokami. Ves vaš trud pri čiščenju vozila bo v hipu zaman. 

Dezinficiranje površin v vozilih moramo jemati zelo resno. Z razkužilom je treba očistiti volan, prestavno ročico, ročno zavoro, kljuke na vratih, gumbe na armaturni plošči in nenazadnje tudi gumbe in ročice za upravljanje s smerokazi, brisalci in tempomatom. Ob tem ne smemo pozabiti niti na naslon za roke, gumbe za upravljanje pozicije sedeža, zunanje kljuke na vratih in gumb za odpiranje prtljažnega prostora. Vse omenjene točke stika so še posebej pomembne za voznike taksijev, ki v tem času še lahko prevažajo potnike.

Ob pomanjkanju razkužil v trgovinah in lekarnah je priporočljivo pobrskati med domačimi zalogami. Za učinkovito razkuževanje površin potrebujete alkoholno raztopino z vsaj 70 % deležem alkohola. Izopropilni alkohol površin v vašem vozilu ne bo poškodoval. Z njim namreč razkužujejo avtomobilske komponente, pa tudi vozila v avtomobilskih tovarnah, preden jih odpremijo na pot h končnemu lastniku.

Deli zunanjosti avtomobila, ki jih je priporočljivo dezinficirati- okvir vrat 
- zunanje kljuke 
- gumb za odpiranje vrat prtljažnega prostora


Z alkoholom lahko čistite tudi tkanine, a bodite pazljivi, da jih z njim ne namočite. Alkohol naj ne bi uničil ne usnja ne umetnega usnja, a intenzivno čiščenje lahko povzroči razbarvanje, zato ne drgnite premočno. Po čiščenju je na usnjene površine potrebno nanesti negovalno sredstvo.

Pri čiščenju površin v vašem vozilu pa se vsekakor absolutno izogibajte vodikovemu peroksidu, saj lahko ta poškoduje površine, na katere ga nanesete. Prav tako se pri čiščenju zaslonov na dotik izogibajte čistilnim sredstvom, ki vsebujejo amonijak. Pri čiščenju vseh površin so najboljša izbira krpice z mikrovlakni. 

In če nimate pri roki nič drugega kot milo in vodo? Tudi to lahko močno zmanjša tveganje za okužbo. Čiščenje z milnico je poleg tega tudi neškodljivo za površine v vozilu, še posebej za tkanine in starejše usnje, ki je morda že začelo pokati. A ne drgnite premočno.  

Maska za obraz zaščiti druge, respirator pa vas

V primeru, ko se ne morete izogniti vožnji z drugimi, pri čemer eden izmed njih kaže simptome okužbe, uporabite zaščitno opremo, maske za obraz in respiratorje. Običajna maska za obraz vas sicer ne bo zaščitila pred okužbo z virusom, lahko pa občutno zmanjša možnost, da tisti, ki jo nosi, z virusom okuži druge ljudi. Za zaščito pred okužbo so učinkovite maske z respiratorji z označbo FFP3.

Svetujemo vam še, da vozilo, ki ste ga očistili, ob tem tudi dodobra prezračite. Čiščenje zraka v vozilu pa nas pripelje do še enega pomembnega elementa - klimatske naprave. Prek spleta ali na bencinskih servisih lahko najdete različne spreje, s pomočjo katerih prečistite sistem izmenjave zraka v vašem vozilu in na ta način otežite virusu možnost, da bi se v skrajnem primeru pojavil v njem.

Varni tudi na bencinski črpalki

Če se resnično morate voziti z avtomobilom, boste morali na določeni točki zelo verjetno obiskati bencinsko črpalko. Tudi v tem primeru ne pozabite na previdnost pri rokovanju s predmeti na samem točilnem mestu kot tudi pri stiku z zaposlenimi. Če je le mogoče, izberite takšno točilno mesto, kjer obstaja manj verjetnosti, da boste imeli stik z drugimi, saj plačilo opravite kar pri ročki za točenje. Pri točenju vedno uporabite rokavico. In da bi zmanjšali potrebo po pogostem točenju goriva, bodite posebej pozorni, da rezervoar vašega vozila napolnite do konca.

Takoj ko zaključite s točenjem goriva, temeljito umijte roke z milom ali jih dezinficirajte. Dezinfekcijsko sredstvo naj vas na vaših nujnih poteh v času pandemije ves čas spremlja v torbici, avtomobilu, žepu.

Ob plačevanju goriva na bencinski črpalki - če se le da - uporabite eno izmed sodobnih metod, brezstično kartico ali drugo obliko plačevanja (spletne »denarnice«), kjer ni stika s površinami, kot je terminal, v katerega morate vtipkati pin številko vaše plačine kartice.

Kljub temu, da nekateri zapisani ukrepi delujejo na videz nekoliko pretirani, se moramo zavedati, da sta skrb za soljudi in previdnost v trenutnem obdobju ključnega pomena za uspešno soočanje s pandemijo. Bolj striktno kot upoštevamo ukrepe odgovornih institucij, bolj pripomoremo k preprečevanju širjenja novega koronavirusa. Le tako se bo lahko življenje čim prej vrnilo v ustaljene tirnice.

Zato bodite sočutni in razumevajoči do soljudi, zmanjšajte fizični stik z drugimi na minimum, omejite nujne poti z avtomobilom, redno in temeljito umivajte roke in v kar največji meri ostanite doma.

5 priporočil za varno pot z avtomobilom v času pandemije z novim koronavirusom

1. Če se morate odpraviti na pot z avtomobilom, pojdite sami.

2. Če se na pot ne morete odpraviti sami, zaščitite sebe in druge potnike z respiratorji ali vsaj z maskami za obraz.

3. Temeljito dezinficirajte vaše vozilo. Bodite pozorni na vse točke v vozilu, ki se jih pogosto dotaknete. Ne pozabite si temeljito umiti rok takoj, ko je to mogoče.

4. Uporabljajte zaščitno opremo: maske za obraz in respiratorje.

5. Na bencinskih črpalkah bodite pazljivi. Uporabite rokavice ter brezstične metode plačevanja, če je to le mogoče.

6 blagovnih znamk pod isto streho