Aktualno

Vse to je naša mobilnost

07. jan 2019

»Kaj je mobilnost?« So to prevoženi kilometri na cestah, poslovne poti, ideje in inovacije prihodnosti, mobilnost telesa ali duha? Kam uvrščamo pojmovanje mobilnosti kot vsakdanjih premikov, kam strast, odločnost in ustvarjalnost, ki nas premikajo naprej in spodbujajo k raziskovanju kot posameznike in kot družbo?

Odgovore na vsa ta vprašanja smo skupaj iskali vse leto 2018, v katerem je družba Porsche Slovenija praznovala svojih prvih 25 uspešnih let delovanja. Izkazalo se je, da nas mobilnost obkroža vsepovsod in v vsakem trenutku.

Ambasadorji Porsche Slovenija (oglejte si njihove video pripovedi in zakulisje iskanja odgovorov) jo najdejo v duši in telesu, v zraku, na odrih, v inovacijah in poslu ter v novih kotičkih sveta. »Brez mobilnosti ni potovanja. Brez tega ni raziskovanja, odkrivanja sveta in spoznavanja drugačnosti. In ni navdiha, kako v trenutku ujeti zanimive zgodbe,« pravi popotnik in fotograf Arne Hodalič.

»Pogosto premišljujem, kakšna neverjetna moč se skriva v gibu, če je povezan z razumom in srcem. Ko trenutek narekujeta odločnost in strast. Mobilnost spodbuja ustvarjalnost, mar ne?« pa meni dirigentka Živa Ploj Peršuh.

Že ko gre za gibanje v prometu, je dejavnikov mobilnosti veliko. »Mobilnost ni samo avto. To so tudi vse druge možnosti premikanja, ki bodo v prihodnosti vse bolj pomembne. In ključno bo, da bomo mi kot podjetje vse te rešitve imeli,« pravi Martin Wienerroither, od lani novi član direktorskega dvojca družbe Porsche Slovenija. »Vrhunsko pa pomeni preprosto to, da imamo v ponudbi najboljše avtomobile, najboljše znamke, da je produkt vrhunski ter da lahko tudi servise in druge storitve ponudimo na visoki ravni.«

In kaj vse je še mobilnost? Tule so še nekatere izbrane definicije mobilnosti, kot so jo opisali uporabniki na poslo.si do konca leta 2018.

»Mobilnost so svoboda, ljubezen, prijateljstvo in smeh,« meni Anja. Marko razume pojem kot »raziskovanje neznanega v krajih, kamor me vleče srce« ter se naveže tudi na promet: »... in potovanje po slovenskih cestah brez gneče, del in nesreč.« Mobilnost je lahko tudi, kot pravi predhodnikov soimenjak, »uresničitev želja po potovanju, destinacijah, po majhnih poteh in brezskrbnosti.« Za Petra je to »nekaj, kar bi si želel, da bi bilo samoumevno – da bi vsi prišli tja, kamor želijo, živi, zdravi in nasmejani ter brez stresa«.

Marjan je prepričan, da je »vrhunska mobilnost prihodnost, ko bo avtomatska vožnja običajen vsakdan ter branje in uživanje kave med potjo na delo realnost«. Za Katro je to »nakup novega avtomobila«, za Iztoka »gibanje brez trenja«. Za Ankico je mobilnost »potepanje po krajih, kamor me v danem trenutku odpelje srce«, za Barbaro »potovanje skozi življenje v mojem ritmu«. Ritem, a naslednikov, pa čuti v mobilnosti tudi Boštjan, saj pravi, da je »mobilnost utelešena v mojem štiriletnem sinu, ki ni nikoli pri miru in hkrati nikoli utrujen«.

Mobilnost ne pozna meja. To so poti in cilji, do katerih nas te vodijo, nagrada, spodbuda, duševna hrana, sprostitev. Mobilnost ni ovira, ni pot od enega opravka do naslednjega, ampak veliko več. Ne glede na to, kaj pomeni mobilnost vam, vam želimo, da vas bo še naprej vodila do krajev, ciljev ali občutkov, ki si jih želite.

5 blagovnih znamk pod isto streho